Ultima zi de activități din cadrul proiectului socio-educațional “Să spargem tăcerea”, desfășurate cu ocazia venirii delegației franceze a debutat cu un spectacol artistic. Instituțiile care au participat pe durata întregului proiect au prezentat pe scena Sălii Teatrului din Dorohoi, începând cu ora 9.30, dramatizări care au promovat tema proiectului.
Spectacolul a fost deschis de Grădinița nr. 9 “Ștefan cel Mare și Sfânt”, preșcolarii prezentând o scenetă după povestea Cenușăreasa, povestea orfanei maltratate de mamă și surorile vitrege. Reprezentația micuților s-a încheiat cu prezentarea unui acrostih”Stop Violenței” și cu interpretarea cântecului “Violența-i lecția ce nu trebuie învățată.” Îndrumătorii au fost: prof. Doinița Dupu, prof. Viorica Neaună, prof. Corolea Ungureanu Gina, prof. Nicoleta Gavrilescu și educator Lucia Crețu.
Programul artistic a fost continuat de Școala nr. 5 “Spiru Haret”, elevii clasei a VII-a A punând în scenă o piesă compusă de ei înșiși, inspirată din primele două capitol ale cărții de benzi desenate “Se întâmplă de prea multe ori.” Eleva Amalia Grădinaru a prezentat compunerea cu titlul ”Ești om?” sub îndrumarea prof. Milica Agafiței,iar piesa “Îmblânzirea cuvintelor” a fost interpretată de elevii clasei a VI-a sub îndrumarea psihologului Robert Lupașcu. Întreaga activitate a Școlii cu nr 5 “Spiru Haret” a fost coordonată de prof. Elena Pochișcan.
Grupul Școlar “Regina Maria” a prezentat două momente artistice care au ilustrat efectele negative pe care le are o familie dezorganizată asupra unui copil. Piesa “Doar un vis”, interpretată de elevii claselor a IX-a E și a IX-a G, Crenguța Ștefură, Raffaela Prisăcaru, Sebastian Răutu, Diana Cozma și Ana Maria Ranga a fost pusă în scenă cu sprijinul prof. Alina Foca. Elevii claselor a XI-a A, Bogdan Amitroaie, Mădălina Buhăeanu, Leonard Ciobanu, Roxana Spatariu și Mihai Zotic au fost coordonați de prof. Gabriela Bolohan pentru a pune în scenă piesa “Sunt copil,dar am și eu ceva de spus.”
Spectacolul artistic a fost continuat de Școala nr. 8 “Mihai Kogălniceanu” care a prezentat un scurt moment poetic în limba franceză, dedicat copilăriei, iar elevii claselor a VII-a A și a VIII-a D au interpretat o scenetă inspirată din “Micul prinț.” Sceneta “Se întâmplă de prea multe ori”,inspirată din cartea de benzi desenate a fost pusă în scenă de elevii clasei a VII-a B, sub îndrumarea prof. Manuela Tremură și Ramona Cojocaru.
“Une histoire de Cosette”, povestea scrisă după romanul lui Victor Hugo, a fost prezentată de elevii Colegiului Național “Grigore Ghica” ca fiind “un basm cu zâne care se aseamănă cu povestea Cenușăresei și a surorilor ei.” Piesa a fost interpretată de elevi din clasa a IX-a E și a XI-a B, sub îndrumarea prof. Monica Ifrim și a prof. Georgel Șlincu. Diana Iacob, Sabin Maticiuc, Cristi Avram, Ioana Călin, Smaranda Ursuleanu, Eduard Rotariu, Laura Diaconu,Diana Tudosă, Simona Pădurariu și Evelina Timofte au demonstrat că mai există și ființe pline de compasiune care oferă celor mici sprijin și consolare.
Școala nr. 1 a prezentat scene din “Amintiri din copilărie” de Ion Creangă care abordează tema violenței, sub îndrumarea prof. Liliana Crăciun. Spectacolul a fost încheiat cu un moment muzical însoțit de dansuri pline de voie bună, prezentate de copiii de la complexele de apartamente “Casa mea” și“Floare de colț”, îndrumați de Camelia Mihăilă și Anca Oliniuc.
Pe lângă destinderea conferită de cele două ore, cei prezenți au putut înțelege cât de importantă este atmosfera în care cei mici trăiesc, dar și că universul copiilor este locul unde comunicarea se face prin iubire și afecțiune. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro